Net als bij alle andere onderdelen van je huis het geval is, is ook je trap aan slijtage onderhevig. Zeker als hij intensief wordt gebruikt, laten de jaren er zeker zo hun sporen op na. Hem goed bijhouden, af en toe een beetje opknappen en hem wellicht zelfs een keer volledig laten renoveren zorgen ervoor dat je trap niet alleen mooi blijft, maar ook veilig. Kies je voor een traprenovatie, dan zijn er nog meer manieren om je trap extra veilig te maken.

Nooit meer uitglijden op de trap

Een groot deel van de ongelukjes die ons dagelijks overkomen, gebeuren gewoon in huis. Juist waar we ons zo vertrouwd voelen zijn we niet altijd even voorzichtig, en nemen we vaak ongemerkt veel risico. Ook op de trap. We lopen erop met onze armen vol, of op onze gladde sokken. We weten wel dat de treden eigenlijk te glad zijn, maar laten er niets aan doen.

Het vervelende van ongelukjes op de trap, is dat ze op hoogte gebeuren. Of je nu al bijna beneden bent of juist nog bovenaan staat, een val vanaf hoogte heeft bijna altijd meer impact dan een struikelpartij op de begane grond. Daarom is het juist zo belangrijk om je trap extra veilig te maken en te houden.

Ga je je trap renoveren, dan kun je kiezen voor een antislip trap. De treden van deze trap zijn extra ruw gemaakt, terwijl ze er net zo mooi en strak uitzien als reguliere treden. Hierdoor is de kans op uitglijden een stuk kleiner geworden, en je trap in één keer een stuk veiliger. Een beetje uitkijken blijft raadzaam, maar uitglijden is in ieder geval verleden tijd.

Zo heb je altijd goed zicht

Een andere manier om je trap veiliger te maken, is door te kiezen voor goede verlichting. Dat kan een normale lamp zijn, in het trapgat, maar die hebben zo hun nadelen. Je moet hem steeds weer aan en uit doen, wat je vaak vergeet, en ook niet altijd even handig is. 

Steeds vaker verwerken we de verlichting daarom in de trap, precies waar we hem nodig hebben. Onder de treden neemt deze geen ruimte in beslag, maar maakt hij je trap wel veel veiliger. Combineer je de lampjes met een bewegingssensor, dan gaan zij steeds vanzelf aan als je aan de trap begint. Extra fijn is dat ze daarna ook weer gewoon uitgaan, zo verspil je niet onnodig energie.

Nog veiliger? Zet er dan niets op

De bovenstaande manieren van renoveren maken je trap een stuk veiliger. Toch is het vaak ons eigen gedrag dat zaken in huis onveilig maakt. In het geval van de trap zijn dat vaak de spullen die we erop zetten om mee naar boven of beneden te nemen. De kans dat je hierdoor valt is behoorlijk. Wil je je trap écht veilig maken, dan zal je daar dus ook mee moeten stoppen.